Olyckor vill man aldrig råka ut för, men försäkringar kan åtminstone bidra med lite plåster på såren.
Och många är mer försäkrade än de vet om.

Det är nog ett av de största orosmomenten som förälder: att ens barn råkar ut för en olycka.
Tyvärr kan vi inte skydda dem från allt farligt, hur mycket vi än vill – oförutsedda olyckor kan ske vid till synes harmlösa tillfällen. En lek på skolgården, matlagning hemma i köket, promenaden till affären.
Skulle olyckan vara framme har du förmodligen en barnförsäkring som täcker en hel del.

Vad många däremot missar är att barn och ungdomar även är försäkrade genom sin hemkommun. Hur mycket kommunens olycksfallsförsäkring täcker varierar dock stort, beroende på var du bor.

De kommunerna är sämst

Insurello är en digital tjänst som hjälper den som råkat ut för en personskada att söka ersättning. Genom att lägga in ditt ärende på sajten undersöker Insurello sedan vidare vilka pengar du kan få.

Insurello har även lanserat Kommungranskaren, där alla kommuners olycksfallsförsäkringar har utvärderats och jämförts med varandra. Saker som kan variera är bland annat om försäkringen bara gäller under skoltid eller dygnet runt, om man får ersättning för alla typer av ärr eller endast stora, samt hur högt belopp ersättningen ligger på.

Åmål och Sorsele rankas högst i granskningen. Sämst kommunförsäkring har Arjeplog och Haninge.

Hittar okända försäkringar

För att du ska vara berättigad till ersättning via din kommunförsäkring måste skadan klassas som ett olycksfall: att skadan har uppstått på grund av en oförutsedd händelse.

– Om du eller ditt barn har varit med om en skada och du är osäker på hur du ska anmäla den kan du kontakta Insurello, som ser till att skadan anmäls på ett korrekt sätt – oavsett om det skedde nyligen eller om du vill anmäla en skada i efterhand. Vi hittar eventuella okända försäkringar och säkerställer att skadan dokumenteras rätt. Att starta ett ärende kostar ingenting, vi tar endast ut en avgift om du får ut ersättning, säger Insurellos grundare och vd Marcus Janback.

Är du nyfiken på vad som krävs för att få ersättning?

För att din eller ditt barns skada ska vara aktuell för ersättning krävs följande:

  • Att du besökt sjukhus/vårdcentral i samband med skadan – undantag gäller om olyckan inträffat på arbetet
  • Att det inte gått mer än maximalt 10 år (oftast 4-5 årsedan skadan inträffade. Efter 2015 så gäller 10 års preskriptionstid för samtliga typer av försäkringar.

Stämmer detta in för ert olycksfall? Gör testet på 30 sekunder nedan och se om ni har rätt till ersättning!