Rotatorcuffruptur – Symptom och orsaker

Vad är en rotatorcuffruptur?

Rotatorcuffen är en kapsel bestående av muskler och muskelsenor i axeln vars funktion är att stabilisera axelleden. En rotatorcuffruptur innebär att du har fått en bristning i rotatorcuffen, detta kan ske av olika anledningar. Du kan få en kronisk skada som är vanligt hos äldre personer på grund av dålig blodcirkulation. Du kan även få en akut skada vilket innebär att bristningen har uppkommit av ett fall eller ett kraftigt ryck i axeln.

Du märker av en rotatorcuffruptur genom att det knäpper till i axeln följt av en ökande smärta. Efter några dagar så kan det synas ett blåmärke på överarmen, du kan känna dig svag och få svårt att använda axeln på grund av smärtan.

Det är ovanligt att personer under 40 år drabbas av en akut rotatorcuffruptur, men det kan hända efter till exempel en idrottsskada, ett illa fall eller vid en trafikolycka. Rupturen brukar klassas lite olika beroende på hur omfattande skadan är:

  1. Partiell rotarcuffruptur: En partiell ruptur innebär att delar av senan har lossnat från sitt fäste, detta är vanligare hos äldre personer med sämre blodcirkulation.
  2. Liten supraspinatus ruptur: Detta är den vanligaste skadan i rotatorcuffen, det är den övre senan i axeln som slitits av.
  3. Mellanstor rotatorcuffruptur: Den övre senan har slitits av samt delar av den främre senan är skadad.
  4. Massiv rotatorcuffruptur: I de fallen då 2 eller 3 senor har slitits av så kallar man det för en massiv skada. Om du råkat ut för detta så får du kraftigt försämrad funktion i axeln och kan behöva hjälp för att lyfta armen till huvudhöjd.

Rotatorcuffruptur rehabilitering och behandling

Efter en olycka där du skadat axeln så är det bra att söka sjukvård för att fastställa omfattningen av skadan. Väl på sjukhuset så genomförs en röntgen för att utesluta frakturer i axellleden, denna röntgen upptäcker dock inte skador på senor eller muskler. Om du har nedsatt funktion i axeln efter olyckan så kan läkarna utföra en undersökning med magnetkamera så man ser hur omfattande skadan är.

Skadan kan behandlas genom en operation där man syr fast de skadade senorna vid sina fästen igen. Den vanligaste operationen är att man syr fast senorna igen, men om det är för allvarliga skador på rotatorcuffen så kan man behöva en axelprotes. Ett annat alternativ är att skadan får läka utan ett ingrepp, med hjälp av vila, kortison och sjukgymnastik. Ungefär hälften av patienterna som behandlar skadan utan ett ingrepp får bättre funktion och mindre smärta i axeln. Tyvärr så blir inte styrkan i muskeln/senan bättre av denna lösning.

För att få upp funktionen ordentligt i axeln igen så är det viktigt att man tar hjälp av en sjukgymnast. Anledningen till det är så du kan få hjälp med rörelseträningen som är extremt viktig för att motverka stelhet. Det är oftast bäst att träffa sjukgymnasten ca 1-2 veckor efter operation och ta det lungt i början. Efter ca 4-5 veckor så kan man ofta öka på träningen, men man ska fortfarande vara försiktig första 3-4 månaderna så man inte drar upp skadan igen. Det tar ett bra tag innan man fått upp styrkan i axeln igen, man brukar räkna på minst 1 år innan man är återställd.

Du kan ha rätt till ersättning för din rotatorcuffruptur

Du kan har rätt till olika typer av ersättning i samband med din rotatorcuffruptur. Om skadan har skett på grund av en oförutsedd händelse, t.ex en olycka inom idrotten eller vid en fallskada, så är det möjligt att du har rätt till ersättning.

Om du har genomgått en operation på grund av skadan så kan du ha rätt till ersättning för eventuella ärr.  Eller om du har kvarstående problem efter läkningstiden som bland annat nedsatt rörlighet eller smärtor så kan du även ha rätt till ersättning.

För att din skada ska vara aktuell för ersättning krävs följande:

  • Att du besökt sjukhus/vårdcentral relativt kort tid efter olyckan
  • Att olyckan skett efter den 1:a januari 2015 (då du har 10 år på dig att anmäla skadan). Undantag för arbetsskador och patientskador som kan anmälas mycket längre tillbaka. Det bästa är att testa skapa ett ärende om du är osäker
  • Att skadan orsakades av en plötslig, oförutsedd och yttre händelse

Om du råkat ut för en axelskada som uppfyller dessa krav så hjälper Insurello dig mer än gärna så du får ut rätt ersättning. Ta kontakt med oss så driver vi ärendet åt dig, vi underlättar hela processen från anmälan till utbetalning.

FLER KUNDHISTORIER
Läs mer om varför våra kunder är så nöjda