Femurfraktur – Lårben- och höftfraktur

Ett brutet lårben kan ge svåra komplikationer

Det är oftast äldre personer med skört skelett som drabbas av en femurfraktur och av dessa så är 75% kvinnor. Den vanligaste skadeorsaken för äldre personer är att man faller i hemmet på grund av nedsatt balans eller syn. Detta slutar nästan alltid med en höftfraktur, vilket innebär en fraktur på lårbenshalsen eller på övre lårbenets benutskott. I de flesta fall så förknippas en femurfraktur med just en höftfraktur, men eftersom lårbenet är såpass långt så förekommer även frakturer på lårbensskaftet.

Det händer också att yngre personer råkar ut för en femurfaktur. Detta är en väldigt fruktad skada eftersom den oftast uppkommer efter stort våld, till exempel vid en trafikolycka eller fall från hög höjd. Tyvärr så får den drabbade ofta fler skador än själva frakturen eftersom olyckan är så pass allvarlig.

En fraktur på lårbenet kan tyvärr få allvarliga följder på grund av olika anledningar. En av dessa anledningar är att lårbenet har så pass stor blodförsörjning så en fraktur kan innebära stor blodförlust om den inte behandlas omgående. Det finns även risk för att ändarna av frakturen kan skära av artären i låret.

Frakturen kan variera beroende på hur olyckan inträffade: Om kraften kom från sidan så sker oftast tvärfrakturer över lårbensskaftet, medans om kraften kommer i längdriktning så skadas ofta knät eller så blir resultatet en höftfraktur.

Behandling och rehab för femurfrakturer

Om du råkat ut för en femurfraktur så ska akutsjukvård uppsökas direkt. Väl på sjukhuset så röntgas benet för att fastställa typen av fraktur, samt omfattningen av skadan. I princip alla typer av lårbensbrott opereras för att dels förhindra större blödning, minimera risken för blodpropp och stabilisera benet. Om frakturen har skett på själva lårbensskaftet så kommer detta leda till operation för att stabilisera benet, detta görs antingen med en märgspik eller en platta med skruvar. Dessa operationer ska helst ske inom 24 timmar från skadetillfället.

För att minimera risken för blodpropp och eftersom musklerna lätt blir svaga om man inte rör på sig så är det viktigt att försöka gå så snabbt som möjligt efter operation. Rekommendationen är att man börjar gå med hjälpmedel redan dagen efter operation. Det är viktigt att fortsätta med träningen efter man har blivit utskriven från sjukhuset, detta sker helst i samarbete med sjukgymnast.

Det är väldigt lång läkningstid på lårbensbrott och alla blir inte helt återställda. Läkningstiden varierar beroende på var du fick frakturen och vilken typ av fraktur du råkat ut för. Frakturer på övre lårbenet brukar läka inom 3 till 6 månader, medans en fraktur på lårbenshalsen kan ta upp till 1 år innan det har läkt.

Komplikationer och möjlighet till ersättning

Det finns en hel del möjliga komplikationer som kan uppstå i samband med den här typen av frakturer. Det kan bli så att benet läker ihop i fel vinkel eller att benet blir aningen längre/kortare är vanligt, detta är vanligt vid splittringsfrakturer som behandlas med märgspik. Om benet inte läker som det ska så kan man bli tvungen att sätta in en konstgjord höftled, vilket görs med ett nytt kirurgiskt ingrepp.

Resultatet av detta är att man kan få nedsatt rörlighet, nervskador, och självklart ärr efter operationerna. Om du har kvarstående besvär efter läkningstiden så kan det ge dig rätt till ersättning.

Du hittar mer information om olika typer av ersättning här:

För att din skada ska vara aktuell för ersättning krävs följande:

  • Att du besökt sjukhus/vårdcentral relativt kort tid efter olyckan
  • Att olyckan skett efter den 1:a januari 2015 (då du har 10 år på dig att anmäla skadan). Undantag för arbetsskador och patientskador som kan anmälas mycket längre tillbaka. Det bästa är att testa skapa ett ärende om du är osäker
  • Att skadan orsakades av en plötslig, oförutsedd och yttre händelse

Om du råkat ut för en skada som uppfyller dessa krav så hjälper Insurello gärna dig att driva ärendet. Vi ser till att du får ut rätt ersättning samt slipper kontakten med de olika försäkringsbolag som kan vara aktuella.

FLER KUNDHISTORIER
Läs mer om varför våra kunder är så nöjda